Maak van je televisie een smart tv met de Google Chromecast voor een zeer laag bedrag.

Media streamen op je televisie is een rage, en Google speelt hierop in met de Chromecast. Met de Chromecast kan je op een goedkope manier video of audio van je smartphone, tablet of computer naar je televisie streamen. In ware maak je van je televisie een smart tv.

Wat is de Google Chromecast?

Google Chromecast is een apparaat dat eruitziet als een dongle die je aansluit op de HDMI-aansluiting van je tv. Het is een goedkope en eenvoudige manier om van je tv een smart-tv te maken. Met de Chromecast kun je via je mobiel, tablet of computer eenvoudig media streamen rechtstreeks naar je tv: films, tv-programma’s, series, muziek en nog veel meer. Ook kun je games spelen. Je kunt het ook gebruiken om bijvoorbeeld een pagina in de Chrome browser op je mobiel of computer op je tv scherm weer te geven.

Er zit geen afstandsbediening bij de Chromecast. Je computer, laptop of smartphone is de afstandsbediening. Stream je een video via bv je smartphone naar je televisie, dan kun je nog steeds andere dingen op je mobiel doen zoals bellen terwijl er iets gestreamd wordt. Ook werkt de Chromecast met Iphones en Ipads.

Hoe werkt het?

De Chromecast werkt door de “Google Cast” protocol, wat dit alles doet werken. Je vindt de Cast symbool in vele streaming apps zoals youtube en Netflix.

Sluit de Chromecast op een HDMI poort van je televisie. Zorg ervoor dat je televisie is ingesteld op hetzelfde kanaal als de HDMI-aansluiting van de Google Chromecast. Als je het nog niet gedaan hebt, dan moet je vervolgens ook de Google Home app downloaden in de Google Play Store of de Apple Store. Voor op een pc ga hiervoor naar http://chromecast.com/setup. Volg daarna eenvoudig de stappen op je telefoon of computer om de wifi-verbinding in te stellen om vervolgens gegevens naar je televisie te kunnen streamen.

Wanneer je de Chromecast op hetzelfde wifi-netwerk zet als je telefoon of computer, dan geven de compatibele apps op al je apparaten een Cast-pictogram weer. Je kunt op dat pictogram tikken, en de inhoud die je bekijkt, wordt rechtstreeks naar de Chromecast gestuurd waardoor je deze op de televisie kan bekijken. Het is wel belangrijk dat alle apparaten zich op hetzelfde WiFi netwerk bevinden, anders kun je de Chromecast niet gebruiken.

De Chromecast is uniek vergeleken met vergelijkbare producten, zoals Apple play, omdat deze slechts 39 euro kost, en ook elk Chrome-browser tabblad naar je tv kan streamen, wat betekent dat je alles op je televisie kunt bekijken dat je in de Chrome browser opent.

De mirror / spiegel functie.

Je kan de scherm van je smartphone of computer dus spiegelen naar je televisie om bv een presentatie of foto’s te demonstreren, of iets dergelijks dat je gewoon op een groter scherm wilt tonen. Je kunt de Chromecast draadloos koppelen met je computer, laptop, Ipad, Iphone, Android smartphone of Android tablet.

Google Chromecast Ultra 79,99 euro
Google Chromecast 39,99 euro

Geen Smart tv nodig met de Chromecast?

Je hebt geen Smart tv nodig, het enige wat je nodig hebt is een televisie of monitor met een HDMI poort en een stabiele WiFi verbinding.

Chromecast maakt gebruik van het Plug & Play gemak en installatie is zo gebeurd.

Stream vanaf je mobiel zonder extra batterij gebruik.

Wanneer je je smartphone verbindt met een Chromecast, kun je letterlijk alles naar je tv streamen. De Chromecast ontvangt informatie over wat je wilt bekijken, vindt de film op het internet en streamt deze rechtstreeks van de bijbehorende service. De batterij van je smartphone word niet gebruikt voor streaming taken en dus de batterij verliest ook geen lading hierdoor.

Apps

Bekijk deze lijst met apps die werken met de Chromecast. https://store.google.com/product/chromecast_apps

Ook kun je apps als Spotify gebruiken en muziek via de televisie beluisteren.

Verschillende Chromecasts, verschillende prijzen.

Je hebt twee opties.

  • Het instapmodel, de Google Chromecast kost 39 euro.
  • De Google Chromecast Ultra kost 79 euro.

Beide komen met ongeveer dezelfde set specificaties. Er zijn echter verschillen.

Voor het dubbele van de prijs, kun je met de Chromecast Ultra, 4K- en HDR video streamen. Bovendien heeft het een Ethernet-poort voor als je een router er direct op wilt aansluiten voor hogere bandbreedtes, wat een wel uitkomst is voor 4K video. Netflix en YouTube zijn momenteel de grootste spelers in 4K Ultra HD.

De reguliere Chromecast van 39 euro is daarentegen kleiner en kan alleen tot 1080p-content streamen.

Chromecast kopen of niet?

Het belangrijkste motief van Google achter de lancering van de Chromecast was om gebruikers tegen een fractie van een prijs te laten genieten van de mogelijkheden van een smart tv. Een smart tv kost al gauw vele honderden euro’s. Een Chromecast kost slechts 39 euro, en als je nog geen smart tv hebt dan is dit een grote uitkomst. En ook als je in het bezit bent van een smart tv, kan een Chromecast een verheerlijking zijn. Een ChromeCast is een van de beste gadgets die je kunt hebben als je wilt genieten van het streamen van je telefoon, tablet of pc naar je tv .