Chrome OS desktop pc?

Een Chromebox is niets anders dan een compacte Chrome OS desktop pc met een vooraf geladen besturingssysteem, Chrome OS. Chrome OS is een op Linux gebaseerd besturingssysteem dat is ontworpen door Google. Het is eigenlijks een zeer licht besturingssysteem en werkt rechtstreeks vanuit een internetbrowser, de welbekende Chrome. Hoewel veel gebruikers bekend zijn met Chromebooks, lijkt het erop dat sommigen zich niet bewust zijn van het bestaan van de Chromebox en Chromebit.

Deze compacte pc’s zijn uiteraard ook voorzien met de eersteklas beveiliging als op een Chromebook. Chromeboxes zijn veelzijdig genoeg om in de meeste gevallen te werken, of je nu een tweede computer in super kleine formaat nodig hebt, of als vervanging van je desktop. Het zijn ook handige machines om op een projector aan te sluiten bv. Veel fabrikanten ontwikkelen Chromeboxes met verschillende hardware componenten, dus je kan ze in vele uitvoeringen vinden, een goedkope box kost circa 200,- en dit kan wel oplopen tot 1000,-. Je kunt Chromeboxes vinden van ACER, ASUS, Hewlett Packard, Samsung en DELL. ASUS zei in een interview, the Asus Chromebox is aimed at “business, education, and home.” Oftewel de Asus Chromebox is gericht op ‘bedrijven, onderwijs en thuis’. Natuurlijk geldt ook voor alle andere merken.

Acer Chromebox CX13 kopen of toch niet 2
Een Chromebox heeft vele input poorten
Klein, slank en snel

De meeste instapmodellen van Chromeboxes zijn uitgerust met een Dual-core Intel Celeron processor. Deze CPU’s zijn snel genoeg voor de meeste basistaken, je krijgt een goede balans tussen prestaties en energie efficiëntie. Wil je toch een meer krachtigere, middenklasse machine hebben, dan zijn er ook de modellen met een Intel Core i3 processor te vinden, en voor de Power gebruikers zijn de Intel Core i5 en I7 processor beschikbaar.

Voor jou of toch niet

Hoewel het een geweldige aankoop kan zijn, zijn ze niet toepasbaar voor iedereen. Degenen die vertrouwen op software die niet beschikbaar zijn voor Chrome OS, zijn beter af met een meer traditionele computer waar dit wel op mogelijk is. Alhoewel de i5 en i7 zeer krachtige processors zijn, kun je hier wel op video’s bewerken. Chromeboxes zijn ook ideaal voor diegenen die meestal of uitsluitend cloud-gebaseerde applicaties gebruiken voor hun werk of entertainment. Iedereen die G Suite gebruikt, kan zijn Chromebox gemakkelijk gebruiken zonder opslagproblemen.

Chromeboxen worden verkocht als standalone machine, een keyboard en muis krijg je er niet bij bij de budget modellen, net als bij de Chromebit. Ga je voor een dure model dan krijg je soms wel een muis en keyboard erbij. Het verschil tussen de Chromebox en Chromebit zit hem in de grootte. De Chromebox heeft het formaat van de Mac mini, en de de Chromebit is bijna net klein als een USB stick. Omdat de Chromebox iets groter is, kun je hier wel weer betere componenten in vinden waardoor deze sneller werkt dan de Chromebit. Ook heeft een Chromebox veel meer poorten om randapparatuur op aan te sluiten.

Simpel in gebruik

Installatie en configuratie van de Chromebox is net zo eenvoudig als het instellen van een e-mailaccount. Sluit het apparaat aan op je stopcontact en de televisie /projector of monitor. Sluit een toetsenbord en muis aan en schakel het in. Na het inloggen met je Gmail account wordt je in de Chrome-browser verwelkomd.

Een Chromebox kun je op een monitor aansluiten via HDMI of displayport. Heeft je monitor alleen een DVI of VGA invoer? Dan kun je nog steeds de Chromebox aansluiten via een adapter, HDMI naar VGA adapter of een displayport naar HDMI adapter. De prijzen van deze adapters liggen gelukkig erg laag, bij vele webshops kun je ze rond de 10.- euro vinden bv op allekabels.nl. Met een speciale Chromebox VESA beugel kun je de box ook installeren achterop je televisie zodat deze niet meer zichtbaar is.

Asus Chromebox desktop Chromebook pc.jpg
Vaak vindt je ook een MicroSD sleuf op een Chromebox

Een Chromebox biedt je zowel flexibiliteit als beveiliging. Je kunt meerdere gebruikersaccounts toevoegen op het systeem, zodat het apparaat door meerdere mensen gebruikt kan worden, maar de gegevens van elke persoon privé en veilig blijven. De Chromebox is een waardig apparaat voor thuis en bepaalde organisaties waar meerdere gebruikers er toegang toe kunnen hebben, en de gegevens niet noodzakelijk op hetzelfde apparaat hoeven te staan, door middel van je Gmail account.

Chromebox kopen het waard?

Een Chrome OS machine kun je niet vergelijken met Windows of Mac, sommigen vinden het prettig in gebruik en anderen weer niet, maar als je op zoek bent naar een kleine, (goedkope) en veilige pc, dan zou een Chromebox het overwegen waard kunnen zijn. De meeste computergebruikers brengen hun tijd door in een webbrowser. Als jij dat bent, beschouw de Chromebox dan als een geweldige desktopcomputer of home entertainment-computer.