Waarom Chromebooks voor senioren zeer goede laptops kunnen zijn.

We hebben allemaal wel iemand in de familie, een opa of oma, een oom, een tante, en zelfs ouders, die slecht met een windows pc, mac of een windows laptop etc om kunnen gaan, en in veel gevallen ook helemaal niet. Er zijn zelfs cursussen online te vinden gericht op bejaarden om ze te leren met een windows of mac machine om te leren gaan. Hoewel het verkeerd zou zijn om te suggereren dat alle ouderen met deze technologie worstelen, er zijn velen die er beter op werken dan de jongere generatie, er valt niet te ontkennen dat een groep van hen, deze machines niet ten volle kunnen gebruiken.

En het valt niet te ontkennen dat Chromebooks gemaakt zijn om heel eenvoudig te werken.

Voor een oudere persoon is dit een goede zaak. Het is belangrijk om na te denken over waar de meeste ouderen een computer voor willen, hoewel het niet eerlijk is om te generaliseren, kunnen we denk ik wel zeggen dat de meesten het internet als het meest aantrekkelijke aspect van gebruik zien. E-mailen, online bankieren, voor familie fotos en videos, social media etc. Een AA titel game zal hoogstwaarschijnlijk niet hoog op hun lijst van behoeften staan, evenals zware videobewerking. Wat doen ze op een computer wat ze niet op een Chromebook zouden kunnen doen? Ofwel heel veel senioren hebben zelfs nog nooit een computer gebruikt.

Chromebooks voor senioren en ouderen kunnen verrijkend zijn

Een eigen Chromebook/laptop kan veel deuren openen. Je kunt familie zien wanneer je maar wilt, op het internet surfen om nieuwe vaardigheden te leren. Het is een geweldig hulpmiddel om contact te maken met de mensen om je heen en biedt een wereld aan mogelijkheden voor in je vrije tijd.

Maar op een windows computer / laptop kunnen ze makkelijk ten prooi vallen voor malware en virussen. Bijna wekelijks zijn er altijd wel nieuwe updates beschikbaar, vaak moet je ook naar de updates pagina zelf gaan om te zien of er nieuwe updates beschikbaar, en we hebben vast allemaal wel een keer meegemaakt dat de pc opnieuw opstartte voor een update, terwijl je ergens mee bezig was, daar gaat al je werk. Zelfs de updates willen weleens falen tijdens de installatie proces. Microsoft faalt hier wel in. Daarnaast komt het ook voor dat je pop ups ziet van geïnstalleerde programmas die melden dat er nieuwe updates zijn, en het kan een heel proces zijn om de nieuwste versie dan te installeren. Dit allemaal kan allemaal nogal verwarrend zijn als je niet tech savy bent.

Chromebook voor ouderen

Waarom een Chromebook over een ander besturingssysteem?

Hoe geweldig zou het zijn als ze zich nooit zorgen hoeven te maken over updates, of dat ze iets verkeerds zouden kunnen doen waardoor de computer crashed? Het is makkelijk om een fout te maken als een leek op een windows computer, je kan per ongeluk iets verwijderen dat het syteem nodig heeft, en dan moet je windows weer opnieuw installeren, daarnaast ben je alles kwijt als je niet regelmatig back ups maakt van de harde schijf. Op een chromebook krijgen ze de updates automatisch geïnstalleerd, er is geen ommekeer na, wat ook betekent dat niemand zich zorgen hoeft te maken over beveiligingsfouten, bugs en virussen etc, dat is wat een Chromebook biedt. Ze zien een melding van Google dat hen vraagt om opnieuw op te starten en dat is alles, meestal gebeurt de installatie automatisch als je de Chromebook opnieuw opstart. Het mooie is dat ze zich geen zorgen hoeven te maken dat ze iets fout zouden kunnen doen, waardoor ze het systeem kunnen laten vastlopen of crashen.

Extra veilig, je hoeft je bijna geen zorgen te maken

Chromebooks zijn superveilige apparaten. Bijna alles wat je nodig hebt kun je vinden in de Chrome en Google Play store als app. Door Googles meerdere beveiligings lagen is het bijna onmogelijk om een geïnfecteerde systeem te krijgen. Ken je die spam e-mails van een onbekende persoon met altijd een linkje ergens naar toe of een bijlage om te openen? Klik je op een windows computer daarop dan ben je de klos, op een Chromebook is er niets aan de hand. Het laat dus geen malware en virussen achter op Chromebooks, en zonder virussen hoef je ook geen antivirus software te kopen en het systeem handmatig up to date te houden. Let wel op dat de linkjes gevaarlijk blijven, meestal gaan die links naar een betaalomgeving die erg veel op de officiële banken lijken, en daar proberen ze dan je bankgegevens te ontfutselen.

Een windows computer kan je tweaken naar eigen wens, maar voor de meeste senioren is dit overbodig. Chromebooks nemen de verwarring weg. Natuurlijk zijn er instellingen op Chromebooks, maar alles wijst zich snel de weg. Vergeleken met een windows laptop kan het een heel heisa zijn om alle bloatware te verwijderen en de pc en in te stellen.

Waarom een Chromebook voor senioren / ouderen / bejaarden perfect kan zijn:

 • Het is niet ingewikkeld om te gebruiken.
 • Het is perfect voor e-mail, browsen, winkelen, games spelen, videochats houden met familie.
 • Het wordt geleverd met Google Drive, gratis.
 • Je kunt het systeem niet verpesten door een fout te maken.
 • Je hoeft een Chromebook niet te onderhouden, automatische updates op de achtergrond.
 • Geen antivirus nodig of malware scanners.
 • Altijd up-to-date door Googles technologie.

Lees hier meer over waar op te letten bij het kopen van een Chromebook.


Chromebooks worden steeds populairder bij jong en oud, er is veel meer mogelijk dan voorheen, en door de eenvoudigheid en veiligheid maakt deze Chromebooks ook zeer geschikt voor senioren. Het is een kant en klaar voor gebruik apparaat direct uit de box zonder poespas. Computers zijn tegenwoordig in de samenleving een absolute noodzaak voor de meeste mensen. We lezen zo vaak dat senioren last van eenzaamheid hebben, een makkelijk te bedienen computer kan veel deuren openen. Van een potje online schaken, naar een heel bibliotheek aan boeken die online te vinden zijn. Een Chromebook met tabletfunctie kan uitstekend werken als e-reader.

Chromebook voor senioren

Misschien ben je wel op zoek naar een cadeau voor een familielid, of misschien heb je er nooit aan gedacht om een computer voor bv je opa te kopen, nou een Chromebook zou weleens een hele leuke cadeau kunnen zijn. In tegenstelling tot jongere generaties zijn ouderen niet opgegroeid met computers. Hierdoor worstelen veel ouderen met het beheersen van nieuwe technologie. Niet bekend zijn met computers kan erg beperkend zijn. Een Chromebook biedt uitkomst voor senioren / ouderen / bejaarden.

Waar op te letten bij het kopen van een Chromebook voor een senior:

 • Goede geluidskwaliteit: mits slechthorend (eventueel een koptelefoon erbij kopen).
 • De schermgrootte en resolutie: hoe hoger hoe beter, mits slechtziend. Voorkeur 15 inch.
 • De keyboard: op sommige keyboards liggen de knoppen erg dicht op mekaar, wat het onhandig kan maken om op te typen.
 • Een externe muis: Werkt een stuk makkelijker dan een touchpad.
 • Keyboard verlichting.
 • Gewicht: Een lichtgewicht Chromebook is beter als er lichamelijke beperkingen zijn.
 • Touchscreen: Ja zelfs een touchscreen scherm maakt het allemaal wat makkelijker, vooral voor diegenen die helemaal geen ervaring hebben met laptops.

Een Chromebook voor een senior kan verrijkend zijn

Senioren en Chromebooks gaan hand in hand

Als je een Chromebook voor jezelf koopt, is het kopen van een goede laptop die lang meegaat een goede investering. En als je het voor een naaste familielid of iemand in de relationele sfeer koopt, dan is het goed vooraf rekening te gehouden hebben met alles. Een Chromebook voor senioren kan een fantastische cadeau zijn.

Misschien zie je jezelf al op leeftijd, leeftijd is maar een nummer, en een computer kopen is nooit te laat. Wil je alle basis dingen kunnen doen, met veel gebruiksgemak, dan zal een Chromebook de perfecte machine kunnen zijn.