Waarom een Chromebook vs laptop of MacBook.

Windows laptops en MacBooks zijn krachtige machines zijn, afhankelijk van prijs, maar Chromebooks worden ook krachtiger en beter iedere jaar, waarom een Chromebook in plaats van een laptop of MacBook kiezen? Dacht je dat een Chromebook een kale computer is met alleen een internetbrowser, dan heb je het mis. Met de extensies van Chrome en de Google Play Store is er nu veel meer mogelijk dan een paar jaar geleden. Er zijn vele alternatieve programma’s die populair op Windows laptops en MacBooks zijn, die je kan vinden voor op een Chromebook. Heb je een niet al te groot budget voor een nieuwe laptop en ben je geen power user, dan is een Chromebook misschien wel de perfecte apparaat. En heb je een hoog budget, ook dan zou een Chromebook de perfecte Chrome laptop kunnen zijn.

Op een Chromebook draait alles om de Chrome browser en extensies. We hebben allemaal al wel ervaring met de Chrome browser, het is de meest gebruikte internet browser. Je zou alvast de Chrome browser kunnen openen op je pc en de bibliotheek aan extensies kunnen inzien. Sommige oude modellen, en vooral de nieuwere modellen Chromebooks hebben toegang tot de Google Play Store.

De top notch Chromebooks hebben touchscreens van hoge kwaliteit. Op een 400,- euro model krijg je meestal een beter hoge kwaliteit beeldscherm dan een Windows laptop. Je hebt modellen die kunnen worden omgedraaid, zodat ze ook in de tentmodus of als tablet kunnen worden gebruikt. Ze zijn dun en licht. Ook bezitten de duurdere modellen premium bouwkwaliteiten als Windows- of Mac-laptops.

Waarom een Chromebook in plaats van laptop of macbook?

  • Goedkoop
  • Geen opstart tijd
  • Veilig
  • Lichtgewicht
  • Crashes komen bijna niet voor
  • Je hoeft geen back-up van je gegevens te maken handmatig.
  • Altijd up to date door Google’s techniek
  • Batterijduur
  • Betrouwbaarheid
  • Snel

Voor wie is een Chromebook niet?

Als je wilt gamen en videos wilt bewerken is een Chromebook niet de beste antwoord. Je kunt allerlei Chrome-apps en extensies vinden voor beeldbewerking, maar voor de meeste mensen die zoiets fulltime doen, zijn de apps en hun functies gewoon niet krachtig genoeg. Voor serieuze videobewerking hebben de meeste Chromebooks gewoon niet genoeg power onder de motorkap. Maar hiervoor zijn ze ook niet ontworpen.

Ook in de IT sector en diverse bedrijfstakken kan het zo zijn dat je met speciale software moet werken, en dat deze niet draaien op een Chrome computer. Het beste is dan om voor een ander systeem te gaan. Als je software nodig hebt zoals photoshop, CAD-software, programmeer tools etc, dan wil je geen Chromebook. Als je het niet in een webbrowser kan uitvoeren, dan kan de Chromebook het niet, en Chrome apps extensies bieden niet dezelfde uitgebreide mogelijkheden als windows applicaties. In de Google Play Store en Chrome Web Store kun je wel veel extensies vinden, zoals Photoshop of Office, maar dit zijn gestripte versies met beperkte mogelijkheden, maar voor vele mensen is dat weer meer dan voldoende. Heb je geen hoge eisen aan speciale programma’s dan zou een Chromebook wel geschikt kunnen zijn.

Ook niet voor zware gamers

De grootste probleem voor velen is dat je geen AAA titel games op een Chromebook kan draaien en dit zal niet snel veranderen. Hoewel er een nieuwe techniek om de hoek ligt, Cloud Gaming waarbij je games kan streamen naar je Chromebook, echt games installeren op je systeem kan nu nog niet, en zal vast ook nooit gebeuren.

Voor wie wel

Nu we dat uit de weg hebben, dan blijft de doelgroep over voor wie een Chromebook wel geschikt is. Het maakt niet uit of je 10 jaar bent of 70 jaar. Voor de basis taken als gewoon internetten, online bankieren, Netflix filmpje bekijken, Facebooken, is een Chromebook gewoon perfect. Zin in Sudoku? Download een extensie van de Chrome Web Store. Chromebooks zijn ook goede laptops voor scholieren.

Ook in de zakelijke wereld kan een Chromebook de perfecte laptop zijn, mede ook door de premium design van vele merken, maar vooral omdat je een ruim aanbod productiviteit programma’s kunt vinden. Je hebt genoeg batterijduur voor de hele dag en omdat ze lichtgewicht zijn, zijn ze makkelijk mee te nemen naar meetings, business trips etc. Maar ook freelancers, bloggers, content creators, de lijst kan oneindig doorgaan.

Chromebook voor business

De misconceptie door velen

Het idee achter de Chromebook is om het simpel te houden. Google is van mening dat er miljoenen computergebruikers zijn die meestal een laptop gebruiken voor internetten, social media, emails, media consumptie, tekst verwerken etc. Chromebooks zijn bedoeld om gebruikers een zo eenvoudige maar betrouwbare computer ervaring te bieden. Dit komt ook tot uiting in hun ontwerp en hardware specificaties. De meeste Chromebook zijn  licht en slank van design. Er is helaas vandaag de dag nog steeds een grote groep mensen die een misconceptie van Chromebooks hebben, en maar gelijk roepen dat je er niet veel mee kunt, wat helemaal niet waar is.

Laten we zeggen dat je budget 300 euro is voor een nieuw laptop. In deze prijsklasse kan je windows laptops vinden, maar een chromebook in deze prijsklasse geeft je betere prestaties, ook al lijkt dat niet zo op papier als je naar de hardware kijkt. Een Windows laptop draait na verloop van tijd steeds trager en trager, maar een Chromebook blijft net zo snel als op de dag dat je hem voor het eerst opstartte.

Ongeëvenaarde beveiliging

Over de beveiliging van Chromebooks valt niet te twisten, ze zijn gewoon veilig. Telkens wanneer je je Chromebook opnieuw opstart, wordt er gecontroleerd of er een nieuwe update beschikbaar is gesteld door Google. En bij ieder nieuwe opstart wordt er ook gecontroleerd u of er niets is gewijzigd in het besturingssysteem, je hoeft je geen zorgen te maken over virussen en malware. In tegenstelling tot windows laptops waar je door al die anti virus programma’s al snel niet meer weet welke te installeren, en ohja de meeste hebben ook een fikse prijskaartje er aan hangen.

Chromebooks zijn ontworpen om zo eenvoudig te werken en Chrome OS is opgebouwd met een eenvoudige basis en heeft veel gemeen met smartphones, je zult snel je weg vinden. Zelfs opa of oma zouden al snel met een Chromebook snel overweg kunnen. 

Chromebooks zijn veelzijdig en geschikt voor iedereen